Reha Zona BV
 

Toegang

Dit filmpje is natuurlijk leuk bedacht. Een liftdeur leent zich hier goed voor.

Maar er is veel te zeggen over liftdeuren. Kwaliteit, kosten en veiligheid zijn aspecten die heel veel impact hebben.

 

Een stilstaande lift is erg vervelend. Het ding moet gebruikt kunnen worden. Als de lift niet nodig was geweest had hij ook niet geplaatst hoeven worden. Dus is het zaak zo min mogelijk storingen te hebben. Bij de keuze voor een lift is het daarom erg belangrijk te letten op de omgeving waarin deze geplaatst gaat worden. En daar dan de lift op af te stemmen.

Deuren zorgen bij een lift voor de meeste storingen. Dat komt omdat hier de meeste beweging is. Deuren gaan open en dicht, mensen gaan er doorheen. En mensen hebben de meest vreemde gewoontes om de deuren open te houden. Dozen, stokken en alles wat maar voorhanden is ertussen zetten. Er tegen schoppen, met de scootmobiel ertegen aan rijden en ga zo maar door.

Kwaliteit

Ook bij liftdeuren is er een groot verschil in kwaliteit. Een CE keurmerk waarborgt dat een deur tenminste voldoet aan de regelgeving. Het is alleen niet zo dat een deur welke tenminste voldoet aan de regelgeving geschikt is voor elk type gebruik.

Dat er een verschil is tussen een industriële omgeving en een leefomgeving zal iedereen duidelijk zijn. Maar het is gebleken dat ook in een leefomgeving het al snel lonend is om een betere kwaliteit deur te nemen. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat in bijvoorbeeld hotels, verzorgingstehuizen en sociale woningbouw de goedkoopste keuze vaak de verkeerde blijkt te zijn.

Kosten

Alles kan kapot, uiteraard. Maar het is gebleken dat standaard liftdeuren meer problemen opleveren dan nodig is. Bij aanschaf deuren van betere kwaliteit nemen zal de aanschafprijs hoger doen uitvallen. Maar op de lange termijn zal dit een hoop ergernis en kosten besparen. Minder stilstand houd gebruikers tevreden, minder reparaties werkt kostenbesparend en een betere kwaliteit zorgt ervoor dat vervanging minder snel nodig is.

Veiligheid

Ik heb het belangrijkste voor het laatst bewaard. Helaas zijn liftdeuren met de regelmaat van de klok onderwerp van gesprek als het gaat om ongelukken.

Youtube staat vol met filmpjes over dit soort ongelukken. Vaak ook met dodelijke afloop. En echt niet alleen in het buitenland. Ook in Nederland komen dit soort ongelukken voor. Via deze link kunt u zien welke ongevallen er met liften in Nederland zijn voorgekomen.

Wat opvalt is het grote aantal ongevallen met betrekking tot de deuren.

 
staan.jpg

Liften zonder kooiafsluitng. Deze liften zijn voorzien van draaideuren. Bij het omhoog of omlaag gaan ziet men de schachtwand voorbij komen (natuurlijk is het de kooi die voorbijkomt). Het grote gevaar is beknelling. Ledematen of voorwerpen kunnen makkelijk tussen de kooi en de wand komen met alle gevolgen van dien.

Een leuk weetje: een luik in het plafond van de kooi is geen ontsnappingsluik. Het is een luik om juist in de kooi te kunnen klimmen wanneer iemand is komen vast te zitten tussen de kooi en de wand.

Dit is een sticker die in de kooi is geplakt.Deze afbeelding spreekt boekdelen. Het lijkt of die wand waar u voorbij glijd vlak is, maar niets is minder waar. Ga dus altijd naast grote voorwerpen staan!

 
hond aangelijnd.jpg

Een lift met kooi afsluiting is een stuk veiliger. Maar ook hier komen ongelukken voor. De meest recente gevallen hebben te maken met honden en hondenriemen. Vaak is de hond de pineut, maar in deze gevallen liep het slecht af voor de honden bezitters. Het lift instituut geeft gratis speciale waarschuwingsstickers uit om mensen te waarschuwen. U kunt ze ook bij ons verkrijgen (eveneens gratis).

Ik ben begonnen met kwaliteit en ik wil er ook mee eindigen.

Kwaliteit en veiligheid zijn met betrekking tot liftdeuren onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vergrijzing zorgt voor een groot aantal mensen met scootmobielen en dergelijke hulpmiddelen. Een standaard geleverde deur heeft niet de sterkte die nodig is om iemand op een scootmobiel tegen te houden. De regelgeving op dit gebied stamt van voor de scootmobiel en houd hier geen rekening mee. Het is daarom uiterst belangrijk maatregelen te nemen om mensen te beschermen tegen de mogelijkheid dwars door de deur heen te rijden.

Voor wie dat nodig heeft een beetje beeldvorming: Als de lift zich op de vierde verdieping bevindt en iemand rijd met een scootmobiel op de derde verdieping door de deur is het best een eindje naar beneden.

En met dat beeld in uw hoofd wil ik eindigen.

 

 

 Terug
Geplaatst: 07-04-2015 20:13:47

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier