Reha Zona BV
 
Blog over spiegels in liften

Ogen

Deze keer een luchtig onderwerp: Spiegels.

Waarom zijn liften toch voorzien van spiegels? Je kunt geen lift instappen of er is wel een spiegel. Volgens Jerwin de Graaf in het artikel "wachten is passé", is dat omdat mensen zich snel vervelen en een spiegel in de lift gaat die verveling tegen. En zo lijkt het of de lift veel sneller gaat.

 

Nou heeft ie wel een puntje, maar dat is te weinig voor een blog. Dus moet er meer zijn. Plus dat liften tegenwoordig een stuk sneller zijn en je geen tijd meer krijgt om je te vervelen.

Een mooie reden is het ruimtelijke effect dat een spiegel oplevert. Mensen met claustrofobische gevoelens hebben veel baat bij een spiegel in de lift. Maar ook rolstoel gebruikers voelen zich veel prettiger. De reden is eenvoudig. De meeste liften zijn net groot genoeg om erin te rijden maar niet om om te keren. Iemand in een rolstoel staat dus altijd met de neus naar de achterwand. Je niet kunnen omdraaien en niet achter je kunnen kijken is dan erg vervelend. Zeker als er dan achter je ook nog mensen instappen (bij het opschrijven hiervan ervaar ik zelf bijna hoe machteloos iemand zich dan kan voelen). Je kunt je voorstellen hoe geweldig het is om dan een spiegel te hebben. Je zou bijna kunnen spreken van vrijheid. En de bonus krijg je bij het achteruit de lift verlaten. Je kan zien wat er achter je is zodat je nergens tegen aan rijdt.

In een artikel op omgevingsycholoog.nl schrijft Joren van Dijk het volgende.

"Het idee dat anderen jou kunnen zien kan bijvoorbeeld worden opgewekt door ogen af te beelden. (Saskia Kulliga, een studiegenoot van mij op de Universiteit Twente, heeft hier ook onderzoek naar gedaan.) Ook is al door meerdere wetenschappers gesuggereerd dat een spiegel hetzelfde effect kan hebben. Ik heb nog geen onderzoek kunnen vinden die deze suggestie heeft onderzocht".

Klik hier voor het volledig artikel:

Je zou dus ogen op de muur kunnen plakken. Maar als je dan een keer vastzit wordt je continue aangestaard. En ik denk dat je dan op een gegeven moment een ander soort psycholoog nodig hebt. Het komt er in ieder geval op neer dat spiegels vandalisme tegengaan. Zelfs je eigen gezicht in de spiegel zorgt er al voor dat je je bekeken voelt en dat je daarom niets sloopt.

Om tegenwicht te bieden aan de voordelen las ik dat vrouwen minder gelukkig worden van al die spiegels. Zij kijken volgens die schrijver automatisch in elke spiegel die ze tegenkomen en wat vrouwen dan vooral opvalt zijn de slechte punten aan zichzelf.

Ben ik blij dat ik man ben.

 Terug
Geplaatst: 05-05-2015 23:26:43

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier