Reha Zona BV
 

Vervangen of niet vervangen?

Vervangen of niet vervangen, dat is de vraag

Toen ik lang geleden in militaire dienst zat, maakte ik het mee dat in de gebouwen waar wij verbleven alle kozijnen vervangen werden. Het gekke was dat er helemaal niets aan die kozijnen mankeerde.

 

 

Ik kan me voorstellen dat er een heleboel redenen zijn om die kozijnen te vervangen.

betere isolatie waarden
kunststof omdat dat makkelijker in onderhoud is
meer raamoppervlak
De reden voor de vervanging bleek veel simpeler. Het stond op de planning en er was budget. En dat budget moest op want anders werden ze het jaar erop gekort.

Maar wanneer ga je over tot vervanging en wanneer niet? Voor kozijnen is dat over het algemeen simpel. Rot of niet rot en klaar ben je.

Maar als het om iets ingewikkelds gaat? Zoals liften, om maar iets willekeurigs te noemen.

Dan wordt het ingewikkelder. In hoofdlijnen kunnen we drie redenen opnoemen.

geld
bedrijfszekerheid
veiligheid/aansprakelijkheid
Dus: Wat mag het kosten, is het erg als de lift af en toe stil staat en voldoen we aan de eisen of is extra veiligheid belangrijk?

En dan wordt het een uitdaging. Want het mag geen geld kosten. Maar soms kan vervangen ook geld besparen. Besparen op energie, vastrecht, vervangende onderdelen. Besparen op de monteur wanneer er minder storingen zijn of de onderhoudsfrequentie naar beneden kan worden bijgesteld.

Of bij bedrijfszekerheid. Hoe groot is de kans op storingen, zijn er nog onderdelen beschikbaar, wat als de lift plotseling stilstaat voor langere tijd? Wat als er een paar keer achter elkaar iemand vast komt te zitten in de lift?

En zo gaan we vanzelf over naar veiligheid. Want als er iemand vast zit in de lift, kan deze persoon dan contact krijgen met de hulpdienst? Is er een zogenaamde spreekluisterverbinding aanwezig? Deze is niet altijd verplicht, maar wel het overwegen waard. Of een sensorlijst i.p.v. een enkel oog. Heeft de lift een kooiafsluiting? Of een bankje, zodat iemand kan zitten als het lang duurt. Overdreven? Ik heb al gezien dat mensen zelf standaard een klapstoeltje in de lift hebben gehangen.

Of niet extreem genoeg? De hond aan de verkeerde kant van de liftdeur, scootmobielen die door deuren rijden, mensen die zichzelf gaan bevrijden. Extreem zeker, maar vergezocht helaas niet. En vaak met dodelijke afloop.

Maar gelukkig is er voor alles een oplossing. Zelfs voor hondenriemen, kijk hier maar: naar artikel liftongevallen met hondenriemen Dat hebben onze conculega’s netjes voor elkaar gekregen.

Een slotconclusie:

Liften zijn nodig en liften kosten geld. De uitdaging ligt in het op de juiste momenten te investeren zodat de lift over zijn totale looptijd zo min mogelijk geld heeft gekost en zoveel mogelijk in gebruik is geweest.

En daarom is ons motto: "De toekomst samen hoger zien".

En een stelling om de slotconclusie niet echt de slotconclusie te laten zijn, en waar ik graag uw mening over hoor:

"Vervang je teveel, dan kost het teveel. Maar vervang je te weinig, kost het nog meer".

 Terug
Geplaatst: 06-10-2015 19:27:10

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier