Reha Zona BV
 

De week van de veilige lift

De week van de veilige lift

De aanleiding voor dit blog is een bericht uit China. Rijkeluisdochter Paris Hilton zat vast in een lift samen met een groep anderen en dat vond ze niet fijn. Logisch want met een aantal mensen in een kleine ruimte krijg je het al gauw benauwd. 

 
Paris Hilton.jpg

Bekijk hier het filmpje.

Breaking news was het ook nog.

 

Wat me stoort is niet zozeer dat een omhoog gevallen troela bij het neergaan vast komt te zitten en dat dat breaking news is. De media moet ook zijn boterhammetjes verdienen.
Wat me stoort is de manier waarop het bevrijden van de passagiers is gebeurd. Als iemand zijn arm riskeert om uiteindelijk in een wanhoopspoging de deuren te openen is er iets verschrikkelijk mis.

Van 9 tot en met 15 november is er de internationale Safety Awareness Week. En het liftinstituut doet hier aan mee met de Week van de Veilige Lift. En het thema is: "vast in de lift, geen paniek!".

Wij, Cordaliften, doen daar graag aan mee. 

Het is heel simpel:

Regel 1: Rustig blijven
De lift kan niet vallen, daar is hij tegen beveiligd. Zuurstof gebrek zal niet optreden door de verplichte ventilatie. Hulp is nooit ver weg.

 
Alarmbelletje-dat-rinkelt.jpg

Regel 2: Alarmknop
Druk op de alarmknop of bel de storingsdienst
Logisch zou Cruijf zeggen. Als je bevrijd wil worden zal je moeten drukken om kenbaar te maken dat je ergens uit wil waar je niet in wil zijn op dat moment. (Lijkt het een beetje op iets wat Cruijf gezegd zou kunnen hebben?)

Regel 3: Bevrijd NOOIT jezelf
Je weet niet waar je met je vingers tussen komt. Je weet niet waar je terecht komt. Buiten de veilige beschutting van de afgesloten cabine kan er van alles bewegen. De mogelijkheid bestaat dat je naar beneden valt.
Kortom, het is levensgevaarlijk om zelf te proberen uit de lift te komen!

Wat is nou vervelend aan vast zitten in een lift als je weet dat je binnen veilig zit en dat pogingen er zelf uit te komen levensgevaarlijk zijn? Prioriteiten dames en heren, prioriteiten.

Ik zat laatst een internet discussie terug te lezen van preppers. Preppers zijn mensen die als hobby hebben het zich voorbereiden op calamiteiten. U kent misschien wel die Amerikaanse documentaires waarin preppers zeecontainers ingraven, hun huis ombouwen
tot fort, zichzelf tot de tanden toe bewapenen, gifsgasoefeningen doen en zo verder?
Die heb je in Nederland ook. Niet mijn ding, maar ieder zijn hobby.
In deze discussie ging het over wat je moest doen om jezelf te bevrijden wanneer je vast kwam te zitten in een lift.

Geloof me, bij een liftmonteurs bijeenkomst zou je hiervan een leuk stukje stand-up comedy kunnen maken.

Om u een idee te geven van de discussie zal ik een paar antwoorden geven op opmerkingen uit de discussie:
Nee, het luik is niet om eruit te komen maar om erin te komen. Nee, je kunt niet met je Zwitserse zakmes de lift ontmantelen. Nee, zelfs bij een lift van slechte kwaliteit kun je de wanden niet uit elkaar schoppen. Nee, je hoeft niet iedere keer dat
je een lift instapt een signaalfluit, voldoende warme kleding en een fles water mee te nemen. Nee, het is niet nodig een breekijzer te gebruiken om de machinekamer open te krijgen, er is een sleutel.

Dus voor preppers en alle andere mensen: Als je vastzit in de lift wacht dan tot iemand met ervaring komt om te helpen. En als er dreigende calamiteiten zijn neem dan niet de lift.

En neem een kijkje op www.vastindelift.nl. Het is de moeite waard.

 Terug
Geplaatst: 09-11-2015 11:23:15

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier