Reha Zona BV
 
veiligheid-eerst-28779825.jpg

Het verschil tussen kwaliteit en veiligheid.

Begin dit jaar werd mij gevraagd eens te kijken naar een lift en daar een inspectie op los te laten. Dus ik ben met mijn arendsoog en al mijn kennis naar betreffende lift gegaan om te inspecteren. 

Het was al een wat oudere lift maar hij werkte nog. Tot zover niets aan de hand dus. Er waren wat kleine probleempjes, maar die zijn goed op te lossen.

 

 

Een van de eerste dingen die moesten gebeuren was een keuring. En zoals verwacht werd de lift goed gekeurd. Gelukkig maar want nu kon de lift weer legaal gebruikt worden (liften die niet gekeurd zijn moeten eigenlijk uitgezet worden).

De afgelopen twee weken hebben we al en paar keer storing gehad aan deze lift. En de klant vraagt zich nu af waar dat aan ligt. De lift is immers goedgekeurd.

Maar daar komt het verschil tussen kwaliteit en veiligheid om de hoek kijken.

De verplichte liftkeuring (elke 18 maanden) gaat over veiligheid. De keurmeester controleert of alle veiligheden nog werken, of er geen veranderingen aan de lift zijn geweest, of de vrije ruimtes nog vrij genoeg zijn, of de lampen het nog doen, of de hekjes er nog op zitten en dat soort dingen.

Waar hij niet naar kijkt is de toestand van dingen. Als de lift hotsend en knotsend door de schacht gaat maar hij stopt op tijd, is er niets aan de hand. Als de lift door de schacht glijd en zoeft maar hij stopt te laat hebben we een probleem.

En om er nog een schepje bovenop te doen: Hij mag niet eens naar de kwaliteit kijken!

 

 
Hoe meet je kwaliteit?

Ik, en mijn collega's, kijken wel naar de kwaliteit. Kwaliteit bepaald namelijk of er veel storingen komen en of er veel reparaties te verwachten zijn. Die zijn vervelend omdat de lift dan stilstaat en omdat dat geld kost. 

In dit geval was de verwachting dat de lift veel gebruikt gaat worden. Als de lift dan vaak buiten gebruik is wordt dat best vervelend. 

Ik hou van gelijk krijgen. Ik heb aangegeven dat de kwaliteit minder is, en het lijkt er op dat de gebruiker er nu vanzelf achter gaat komen dat ik gelijk heb. Maar misschien valt het mee, we wachten af.

Nog even over die veiligheid. Die is namelijk ook relatief. Een lift wordt namelijk gekeurd naar de maatstaven die geldig waren op het moment dat de lift gebouwd werd. Deze lift waar we het hier over hebben werd in de jaren 90 geplaatst. Als deze lift gekeurd zou worden volgens de normen die gelden voor liften die nu geplaatst worden werd deze lift geheid afgekeurd. 

Een voorbeeld: liften moeten tegenwoordig gelijk met de verdieping stoppen. Liften uit die tijd stoppen weleens (of liever regelmatig) 2 of 3 cm te laag of te hoog. Dat lijkt niets maar, vooral oudere, mensen struikelen regelmatig over die 2 cm. En dat doet zeer.

 Terug
Geplaatst: 21-03-2016 19:25:14

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier