Reha Zona BV
 

Kosten aanschaf versus kosten onderhoud

Een bekend maar onderbelicht verschijnsel in de ontwikkeling van liften gaat over kosten aanschaf versus kosten voor het onderhoud.

De aanleiding voor mij om hier nu over te schrijven is een artikel uitgebracht door The National Association of Elevator Contractors kortweg NAEC. De titel is "Proprietary Equipment Driving Costs Up" wat zich laat vertalen naar "Merkeigen Producten Werken Kosten Verhogend". Een korte verklaring: De, voornamelijk grote, liften firma's met een eigen productie ontwikkelen zelf hun installaties en besturingen. Dit wordt hier omschreven als merk eigen producten.

 

 

De NAEC is een branche organisatie in de verenigde staten in Amerika. Zij hebben dit artikel geschreven met de bedoeling bewustwording te creëren. Vrij vertaald verklaren zij in dit artikel: "Leden van de national association of elevator contractors hebben over een periode van 50 jaar een trend gezien in de producten en gebruiken bij het ontwikkeling en moderniseren van liften. Wij geloven dat deze trend op lange termijn niet in het belang is voor gebouw eigenaren en managers van gebouwen".

Ik zal aan de hand van het artikel uitleggen waarom dit is. In het kort betekend deze trend dat een lage aanschaf prijs te vaak resulteert in hogere kosten op de langere termijn. De redenen hiervoor zijn: 

De producten kunnen zeer merk eigen zijn. Dit maakt het moeilijker voor andere firma's om deze installaties te onderhouden.
Het is mogelijk dat componenten van elkaar afhankelijk zijn. Dit kan ertoe leiden dat bij een defect component meerdere componenten vervangen moeten worden.
Componenten zijn duurder. Wanneer merkeigen componenten aangeschaft moeten worden zijn ze vaak duurder dan componenten die vrij verkrijgbaar zijn.
Wanneer producten zijn ontworpen met als doel zo goedkoop mogelijk geleverd te kunnen worden, kan de te verwachten levensduur erg tegenvallen.
Het komt steeds vaker voor dat deze scenario's optreden. Daarom is het belangrijk bewustwording te genereren.

Ik heb geprobeerd de essentie van het artikel weer te geven. Klik hier voor het volledige artikel voor een compleet beeld. Als aanvulling zijn hier nog een paar ideeën voor de oplossing: Vraag bij vervanging om vrij verkrijgbare producten, zeker bij een complete modernisering is dit goed mogelijk en aan te raden. Belangrijk hierbij zijn een goede kwaliteit en een veel gebruikt merk. Zo kan iedere liftenfirma uw installatie onderhouden. Weet dat ook bij de aanschaf van een nieuwe installatie het heel goed mogelijk is een lift te krijgen die eigenmerk onafhankelijk is. En zet de vraag ook eens uit bij kleinere firma's. Daar zit enorm veel kennis en drive om u van dienst te zijn.


 

 Terug
Geplaatst: 09-05-2017 14:30:13

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier