Reha Zona BV
 

Hoe veilig zijn de remmen van een lift

De reden voor dit blog is een bericht van het liftinstituut waarin zij aangeven dat er situaties zijn waar de remmen van de liftmotor niet voldoende werken

Volgens het liftinstituut is er geen reden tot paniek, maar vinden zij het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. En na enig onderzoek mijnerzijds kan ik zeggen dat ik het met ze eens ben.

 

 

Wat is het probleem?

Eerst is daar de oude situatie.

Oude liften met oude besturingen hebben de rem nodig om de lift echt tot stilstand te brengen. De lift stopt hierdoor niet altijd even gelijk met de verdieping. Als het verschil groter werd wist men dat er iets met de rem aan de hand was. Het probleem werd ontdekt voor het uit de hand kon lopen.

Nu is er de nieuwe situatie

Die oude besturingen worden tegenwoordig vaak vervangen door een besturing met een frequentie regelaar. En dat is een geweldige verbetering. De lift stopt op de millimeter nauwkeurig. De regelaar bouwt snelheid op en bij aankomst op de verdieping ook weer af.

Het probleem

De frequentie regelaar heeft het afremmen en stoppen overgenomen van de rem. Hierdoor zal een verandering van de werking van de rem niet meer zo snel vanzelf tevoorschijn komen. Dit zal nu pas tevoorschijn komen als het probleem veel groter is waardoor de lift "ervandoor kan gaan". Of, anders gezegd, de lift kan ongecontroleerde bewegingen gaan maken.

De oplossing

Er zijn een aantal oplossingen. Welke het meest geschikt is hangt van de situatie af.

-De kans dat het probleem zich voordoet is niet zo groot. Er kan dus voor gekozen worden niets te doen. Uit het (mini) onderzoek wat het lift instituut heeft gedaan kwam echter wel naar voren dat er een aantal remmen toch niet goed waren. Daarom is dit niet de beste optie.

-Bij het vervangen van de besturing kan de motor ook vervangen worden. Nieuwe motoren zijn voorzien van controle op de rem. Nieuwe installaties zijn al verplicht voorzien van deze controle.

-De bestaande motor voorzien van een controle. Er zal wel gekeken moeten worden of dit mogelijk is.

-Een voldoende aantal onderhoudsbeurten waarbij de rem extra aandacht krijgt. Ik ben sowieso voorstander van een minimum van vier beurten per jaar, maar twee korte beurten extra om de rem te controleren zouden een goede aanvulling zijn.

 

Wat de beste oplossing voor uw situatie is kan zo niet gezegd worden. Maar het kan zeker geen kwaad om het er met uw onderhoudsfirma over te hebben. En als u behoefte heeft aan een second opinion kunt u bij Reha Zona terecht. Een telefoontje naar 06-52006645 of een mailtje naar info@rehazona.nl is alles wat nodig is.

 

 Terug
Geplaatst: 27-07-2017 21:17:53

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier